Etykiety

poniedziałek, 14 lutego 2011

Nalewka z dzikiej róży

Z dzikiej róży, oprócz wspaniałego wina, robię także wyjątkową, wyśmienitą na przeziębienia nalewkę. Zawiera ona ogromną ilość witaminy C. W połączeniu z miodem ma szerokie własności lecznicze.
Nalewka z dzikiej róży.
- 1 kg przemarzniętch owoców dzikiej róży;
- 5 - 6 goździków;
- po łyżeczce mięty i rumianku;
- 2 szklanki miodu (najlepiej wielokwiatowego);
- 3/4 litra spirytusu;
- 1/2 litra wódki.

Owoce umyć i potłuc. Wsypać do słoja. Dodaj goździki, miętę i rumianek, zalej spirytusem. Słój należy odstawić w ciepłym miejscu. Po około 4 tygodniach zlej nalewkę. W 2 szklankach ciepłej wody rozpuść miód, dodaj do niego wódkę ( ja w tym celu rozrabiam także spirytus) i połącz z wyciągiem spirytusowym z róży. Rozlej nalewkę do butelek i odstaw na 2 - 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
Powstała nalewka poza witaminą C, zawiera także witaminy A, E, B1 i B2. Ma delikatny, wyrazisty smak róży, oraz wyraźnie wyczuwalny smak miodu.
Pozdrawiam znami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz